Departments ( Medical )
Ekokardiyografi

Ekokardiyografi

Kalbin ultrasonografik görüntülemesi olarak bilinen Ekokardiyografi (EKO), doğuştan veya infeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak sonradan gelişebilen çocuk kalp hastalıklarının tanısında kullanılan en önemli tetkik yöntemidir.

Kardiyak ultrason veya sonogram olarak da bilinen EKO, kalbin hareketli bir resmini yapmak için ses dalgalarını kullanır. Ses dalgaları, testi yaptıran kişi tarafından hissedilmez ve şimdiye kadar zararlı olduğu gösterilmemiştir. Test zarar vermez, ancak küçük çocuklar (genellikle 1 ila 3 yaş arası) odadan, makineden ve testi yapan yeni insanlardan korkabilir.

Çoğu çocuk işlem esnasında test ve yapan kişiyle uyum sağlar, dolayısıyla öncesinde herhangi bir sakinleştirici ilaç verilmesi gerekmez. Ancak gerektiğinde ebeveyn onayı ile hafif sakinleştirici bir ilaç verilebilir. Test genellikle 15 dakika ila bir saat arası sürer.

Kalbin çeşitli görünümlerini elde etmek için sesi elektriksel veya dijital sinyallere dönüştüren mikrofon benzeri bir elektronik cihaz olan dönüştürücünün (Prob) yerleştirileceği göğüs bölgelerine renksiz bir jel uygulanır. Hastadan belirli aşamalarda hafifçe hareket etmesi, nefesini tutması veya yavaş nefes alması istenebilir.

Ekokardiyografi nasıl çalışır ?

Ekokardiyografi, incelenecek anatomik yapının yakınına yerleştirilen mikrofon şeklindeki bir dönüştürücüye (Prob) bağlı bir ultrason makinesi kullanılarak oluşturulur. Ultrason makinesi, insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek ses dalgaları (ultrasonlar) yayar. Bu ses dalgaları vücuttan geçer ve dönüştürücüye geri yansıtılır. İletim hızı, karşılaşılan nesnelerin yoğunluğuna bağlıdır. Bu farklılıklar, makinenin yansıyan ses dalgalarını analiz etmesine ve dahili nesnelerin boyutlarını, şekillerini ve hareketlerini belirlemesini sağlar. Bu bilgi bir monitör ekranında iç vücut yapılarının hareketli bir görüntüsü olarak sunulur. Bu kaydedilir ve sonrasında bundan hareketsiz görüntüler basılabilir.

Ekokardiyografi türleri arasında kalp odacıklarının doğru bir şekilde ölçülmesine izin veren M-Mode veya çalışan kalbin bir kesitini gösteren iki boyutlu (2D) veya kan akışının yönünü ve hızını yansıtan renkli Doppler görüntüleri elde edilir. Son zamanlarda, 3 boyutlu ekokardiyografi kullanılabilir hale gelmiş ve kardiyak anatomi ve fonksiyonun daha eksiksiz, gerçek zamanlı görüntülenmesine olanak sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir