Çarpıntı
Çocuklar çeşitli semptomlar için “çarpıntı” terimini kullanabilirler. Çarpıntı, anormal kalp ritmi hissini (kalbin “çarpması”, “çırpınması” veya “atımın atlanması”) ifade eder.
Atriyal ve Ventriküler Erken Atımlar
Kalbin, dört pompalama odasının faaliyetini düzenleyen kendi elektrik sistemi vardır. Sinüs düğümü, kalbin doğal kalp pilidir ve genellikle iletim sisteminin geri kalanına düzenli aralıklarla sinyaller gönderir.
Bazen kalbin diğer alanları, elektrik sistemini sinüs düğümünden daha erken harekete geçirebilen sinyaller gönderebilir. Bunlara “erken atımlar” denir.
Kalbin üst odacıklarında (atriyumlar) başlayan erken atımlara genellikle “atriyal erken atımlar” denir.
Bazen bu erken atımlar, kalbin alt odacıklarından (ventriküller) gelebilir. Bunlara “ventriküler erken atımlar” denir.
Kalbi normal olan insanlar bu erken atımları sıklıkla yaşayabilir ve onlara sahip olduklarını fark etmeyebilirler, bazıları ise kalplerinin her ekstra atışının farkındadır.
Bazen kafein veya stres gibi kalp atış hızınızı hızlandıran durumlar bu erken atımların daha sık meydana gelmesine neden olabilir.
Tek ekstra atımlar dışında, hızlı ritimler veya taşikardiler de çarpıntı olarak algılanır.
Bazı çocuklar, özellikle genç yetişkinler, egzersiz veya strese tepki olarak doğal olarak oluşan kalbin hızlanmasına bağlı hızlı kalp atışlarının farkındadır. Buna sinüs taşikardisi denir ve normaldir.
Bazı çocuklar ise, anormal bir şekilde taşikardiye yol açabilen kalbin elektrik sisteminde fazladan bağlantı yollarına sahip olabilirler.
Tanı:
İyi bir öykü almak ve fizik muayene yapmak önemlidir, çarpıntıların nedenini bulmada yardımcı olur.
Çocukta kalp çarpıntısı ile birlikte bayılma varsa, bu durum tehlikeli bir kalp ritim problemine işaret edebilir ve hemen çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Çarpıntı şikayeti olan çocukların çoğunda kalp muayenesi normal bulunur. Muayeneleri normal değilse, hastanın kalpte çarpıntıya neden olabilecek yapısal bir sorunu olabilir (hipertrofik kardiyomiyopati gibi).
Sorunu teşhis etmek için, hasta çarpıntı yaşarken kalp ritminin belgelenmesi çok önmelidir. Muayene esnasında yapılan anlık bir elektrokardiyogram ritim bozukluğunu göstermeyebilir, ancak sorunun herhangi bir yapısal nedenini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Hastane dışında kalp ritmini kaydeden taşınabilir cihazlar (Holter, Event recorder, ILR) genellikle anormal ritmi teşhis etmek için yararlı olabilir.
Semptomlar egzersiz sırasında ortaya çıkıyorsa, bir egzersiz testi tanı koymada yardımcı olabilir.
Tedavisi:
Atriyal ve Ventriküler Erken atımlar, kafein gibi durumu daha da kötüleştirecek ilaç ve içeceklerden uzak durmak dışında, genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Normal günlük yaşamı rahatsız edecek kadar sık meydana gelirlerse, kontrol etmek için bazı ilaçlar verilebilir veya nadiren girişimsel işlemler yapılabilir.
Hızlı ritimler veya taşiaritmiler için de nedenine göre değişen ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri vardır. Burada odaklanma noktamız, tanı koymak veya en azından yaşamı tehdit eden ritimleri dışlamaktır.
Bir çocukta bayılma ile ilişkili çarpıntı varsa, bu durum acilen detaylı olarak araştırılmalıdır.