DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI
Doğuştan kalp hastalığı, bir bebeğin kalpte bir defekt ile doğduğu anlamına gelir. Gebelik sırasında (özellikle ilk trimester), fetüs büyürken ve gelişirken kalp veya bağlantılı damarların tam gelişememesi durumunda oluşur. Kalp hamileliğin çok erken dönemlerinde gelişir (hamileliğin ikinci ayının sonunda). Kalp kusurları, gebeliğin erken dönemlerinde, rutin ultrason testleri ile, 16 – 24. hafta arasında teşhis edilebilmektedir.
Hastalığın semptomları, zamanla nasıl ilerlediği veya geliştiği ve önerilen tedavi, doğuştan kalp hastalığının türüne özeldir. Ancak en yaygın sorunlardan bazıları, kalbin duvarlarındaki anormal açıklıklar, düzensiz kalp ritmi ve kalp kasının bozulması ve bu da kalp yetmezliğine neden olabilir.
Nedenleri:
Doğuştan kalp hastalığına neyin sebep olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle oluştuğu düşünülmektedir.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, aşağıdakileri içeren birkaç yaygın doğum öncesi önlemle doğuştan kalp hastalığı olan bir bebek sahibi olma riskinizi de azaltabilirsiniz:
- Hamile olduğunuzu bildiğiniz andan itibaren reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere uyuşturucu ve alkolden uzak durun
- Kızamıkçığa karşı bağışıklığınızı kontrol etmek için kan testi yaptırın
- Diyabetiniz varsa kan şekeri seviyenizi kontrol edin.
Bu önlemler yalnızca çocuğunuzun kalp defekti geliştirme riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sizi ve bebeğinizi daha sağlıklı ve diğer sağlık sorunları için daha az risk altında tutar.