Gebelik Öncesi Danışmanlık

Hamilelik ve doğum kalbi strese soksa da, doğuştan kalp hastalığı (DKH) olan kadınların çoğu, eğer isterlerse sağlıklı gebelikler yaşayabilirler.

Hamile kalmayı düşünen DKH olan kadınlar, hamilelik sırasında oluşabilecek komplikasyon risklerini belirlemek için hamile kalmadan önce DKH konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Gebelik öncesi danışmanlık, bir bebeğin DKH ile doğma riskini değerlendirmek için gebe kalmadan önce tedaviye ihtiyaç duyabilecek herhangi bir kalp problemini tanımlayabilir.

Bir Uzmana Danışın:

Eğer DKH’ nız varsa ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, doğuştan bir kardiyologdan randevu almalısınız. Aşağıdaki gibi herhangi bir kardiyak semptomunuz varsa doğuştan kardiyoloğa söylemeniz gerekecektir:

Nefes darlığı, Halsizlik, Göğüs ağrısı, Baş dönmesi ve Kalp çarpıntısı (kalbinizin çarptığı veya çok hızlı ya da çok sert attığı hissi).

Tüm ilaçlarınızın bir listesini gözden geçirilmek üzere gebelik öncesi danışmanlık randevusuna getirin. Bazı ilaçların hamilelik sırasında kullanılmaması gerekmektedir.

Gebe Kalmadan Önce Kardiyak Test:

Doktorunuz, kalbinizin hamileliğin artan taleplerini karşılayıp karşılayamayacağını görmek için EKO dahil bazı özel tıbbi testler yapabilir.

Holter izleme: Kalp atışınızın sürekli olarak okunmasını sağlar, böylece doktorunuz anormal bir kalp ritminiz olup olmadığını görebilir.

Egzersiz testi: Doktorunuza, kalbinizin daha fazla çalışması gerektiğinde stresle nasıl başa çıktığını gösterir.

Kardiyak MR: Kalbin büyüklüğünü ve kalbin ne kadar iyi çalıştığını çok doğru bir şekilde gösterebilen başka bir görüntüleme testi türü.

Kateterizasyon:

Bazen gebelik öncesi test sonuçları, bir kadının ameliyata veya kateterizasyona (tedavi etmenin ameliyatsız bir yolu) ihtiyaç duyduğunu gösterir. Kateterizasyon, ince bir tüpün boyun, kol veya bacaktaki bir kan damarına yerleştirilip kalbe geçirilmesiyle yapılır.

Doktorunuz, kalp kapakçığı hasarını, damar daralmasını veya anevrizmayı tedavi etmek için hamilelikten önce ameliyat veya kateterizasyon yapılmasını önerebilir.

Gebelik Komplikasyonlarına İlişkin Risklerin Belirlenmesi:

Kardiyoloğunuz size hamilelik sırasında kalp komplikasyonları yaşama olasılığınız konusunda bir “risk değerlendirmesi” verecektir. Bazı durumlarda doktorunuz tehlikeli bir hamilelik geçirme riskinizin çok yüksek olduğunu söyleyebilir. Bu durumda doktorlarınızla yapacağınız görüşmeler sizin ve eşinizin bu riskleri daha iyi anlamanıza ve diğer seçenekleri değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Diğer Uzmanlarla Gebelik Öncesi Danışmanlık:

Anne-Fetal Tıp Uzmanı: Aynı zamanda “yüksek riskli doğum uzmanı” olarak da adlandırılır ve DKH olan kadınların bakımında deneyim sahibidir.

Genetik Danışman: Tıbbi geçmişinizi gözden geçirir ve bebeğin DKH olma riskini belirlemek için testler yapabilir. Genel olarak, anne veya babasında DKH olan bir bebeğin DKH ile doğma şansı da küçük bir artışa (ortalama yaklaşık %5) sahiptir.

Anestezist: Doğum ve doğuma ilişkin anestezi seçenekleri hakkında sizinle konuşabilir. DKH olan kadınların çoğu, doğum ve doğum sırasında epidural yaptırabilir. DKH olan çoğu kadın için vajinal doğum genellikle sezaryene tercih edilir. Doğumunuz sırasında sizin ve bebeğinizin güvenliğine yönelik bazı özel izleme ve düzenlemeler yapılabilir.