
Endokardit
Endokardit veya enfektif endokardit, kalbin iç zarına (endokardiyum) veya kalbin kapakçıklarına bakteri veya diğer mikroplar bulaştığında ortaya çıkar. Endokardite neden olan bakteriler tipik olarak kan dolaşımıyla ağızdan, iğneler gibi enfekte yabancı cisimlerden veya vücudun başka bir yerinden kalbe yayılabilir.
Endokarditin, daha önce hasar görmüş bir kalp kapağı, yapay bir kalp kapağı veya başka bir kalp hastalığı veya doğuştan kalp defektleri olanları etkileme olasılığı daha yüksektir. Kalbi sağlıklı olan insanlarda da ortaya çıkabilir.
Kalp defekti ile doğan çocuklarda endokardit ortaya çıkabilir. Aort stenozu veya patent duktus arteriyozus gibi bazı doğuştan kalp hastalıkları ile diğerlerinden daha fazla ilişkili olarak ortaya çıkma eğilimi vardır.
Dental ve gastrointestinal işlemlerden önce rutin antibiyotik kullanımı (profilaksi), birkaç istisna dışında artık önerilmemektedir. Doktorunuz antibiyotik almaya devam etmeniz gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Endokardit gelişimini önlemek için rutin enfeksiyonlar için ek antibiyotik kullanımı gerekli değildir.
Belirtileri:
- Devamlı veya tekrarlayan yüksek ateş
- Yorgunluk ve nefes darlığı
- Deri döküntüsü
Prognoz ve Olası Komplikasyonları:
Endokardit tedavi edilmezse kalp kapaklarında ve diğer kalp yapılarında kalıcı hasara neden olabilir. Hasar gören kalp kapakları, kanın kalp içinde ve dışında tek yönde hareket etmesini sağlamak için gerektiği kadar çalışmayabilir. Hasarlı bir kapak kanın geriye doğru “kaçırılmasına” izin verebilir veya daralarak kalpten vücuda kan akışını azaltabilir. Sonuçta, kalp kapaklarının hasar görmesi “kalp yetersizliğine” yol açabilir. Kapak hasarı çok şiddetliyse ve onarılamıyorsa, kapağın cerrahi olarak değiştirilmesi gerekebilir.
Nadir durumlarda, enfeksiyonun bir parçası (enfekte trombüs, vejetasyon) kopabilir ve akciğerlere veya vücudun diğer kısımlarına gidebilir. Beyne giderse felce neden olabilir.
Tedavisi:
Çoğu zaman, enfeksiyon parçası (vejetasyon, enfekte trombüs) bir ekokardiyogram ile görüntülenebilir. Transözofageal ekokardiyogram adı verilen daha ayrıntılı bir ekokardiyografi, bu tanıyı koymada yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ekokardiyografide küçük vejetasyonları görüntülemek mümkün olmayabilir. Enfektif endokardit tanısı koymak için genellikle birden fazla kan kültürü gereklidir. Uygun antibiyotiklerle hızlı tedavi, endokarditin kalp kapakçıklarında önemli hasara neden olma olasılığını azaltabilir.
Tedavisinde, intravenöz yolla uzun süreli antibiyotik vermek gereklidir. Şiddetli vakalarda, hasarlı kalp kapakçıklarının cerrahi onarımı veya değiştirilmesi de gerekli olabilir.