Blog
Dünya Doğuştan Kalp Hastalığı Farkındalık Haftası

Dünya Doğuştan Kalp Hastalığı Farkındalık Haftası

Dünyada her 15 dakikada bir doğuştan kalp hastalığı olan bir bebek doğmaktadır. Dolayısıyla kalbin yapısal bozuklukları doğuştan hastalıklar arasında en sık görülenidir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 12.000 yeni doğuştan kalp hastası dünyaya gelmektedir. Doğuştan kalp hastalıkları değişik şiddet ve şekilde olabilmekte ve yaklaşık yüzde 40’ ı hayatlarının bir döneminde anjiyo ya da ameliyat yolu ile tedavi gerektirmektedir.

Ağır kalp hastalığı olan bebeklerde ilk günlerden itibaren belirtiler görülür. Morarma, beslenme güçlüğü, hızlı soluk alıp verme, kilo alamama ve muayene esnasında üfürüm duyulması gibi bulgular olabilir. Hafif bozukluklar ise genellikle belirti vermezler. Bu hastalar başka nedenlerden dolayı doktora başvurulduğunda üfürüm duyulması veya başka bir nedenle ekokardiyografik inceleme yapılmasıyla tanı alırlar.

Günümüzde doğmadan önce tanı konularak tedavi şansı yakalayabilecek bebek sayısı da giderek artmaktadır. Doğuştan kalp hastalıklarının daha az ciddi olanları ileri çocukluk ya da yetişkin yaşta bile teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte erken müdahale gerektiren bazı doğuştan kalp hastalıklarında ise teşhisin gecikmesi tedaviyi olanaksız hale getirebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir