Blog
Hareket Et, Sağlık Bul

Hareket Et, Sağlık Bul

Gelişen teknolojiyle birlikte artan hareketsiz yaşam şekli çağımızın en önemli sorunu oldu. Öyle ki hareketsiz yaşantının tetiklediği hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 5 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dolayısıyla her fırsatta sağlıklı bir yaşam için herhangi bir dalda spor yapılması çok önemlidir. Çeşitli nedenlerle spor yapamıyorsanız, düzenli ve tempolu olarak yapacağınız bir yürüyüşözellikle de günlük atacağınız 10 bin adımın hem zihinsel hem fiziksel sağlığınız üzerinde önemli etkileri olacağını hatırlatmak isteriz. Kısaca özetlersek:


1.Kalp krizi geçirme riskimiz azalır

Yürüyüş kolesterol dengesini düzenler, özellikle de trigliserid olarak adlandırılan kandaki yağ seviyesi düşer. Damarları koruyan ve HDL denilen koruyucu kolesterolü yükseltmenin de en geçerli yolu düzenli yürüyüş yapmaktır.

2. Diyabetin ortaya çıkmasını geciktirir

Günlük düzenli olarak yapılan yürüyüş insülin direncini kırıp diyabetin gelişme riskini azaltabilir. İnsülin direncinin kırılması sonucu kan şekeri düzene girer ve özellikle ailesel diyabet hastalığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasını geciktirir. Diyabet hastalığı olanlarda da düzenli yürüyüş ilaç ve insülin ihtiyacını azaltabiliyor.

3. Kilo vermeyi kolaylaştırır

Kilo vermenin temel mekanizması ise kalori yakmaktan geçer. Diyet ile kısıtlanan kalorilerin yanına 10 bin adım eklediğinde günlük ortalama olarak 500 kalori daha fazla yakılır ve kilo vermek oldukça kolaylaşır.

4. Depresyona iyi geliyor

Günlük yürüyüşle beyinden salgılanan endorfin ve seratonin gibi maddeler stresi azaltıyor. Depresyonda kullanılan ilaçların çoğunluğu beyindeki bu maddelerin seviyesini arttırarak etki gösterir. İlaç kullanmaksızın günde atılan 10 bin adımla depresyon belirtilerinde belirgin azalma olurken, dikkat ile konsantrasyon yeteneği de artar.

5. Uykuya dalmayı kolaylaştırır

Çağımızın getirdiği esnek olmayan çalışma koşulları, yoğun stres ve gürültü kirliliği gibi sorunlar baş edilmesi oldukça zor olan uykusuzluk problemini de beraberinde getiriyor. Uykusuzluk yaşandığında çözümü hemen ilaçta aramamak gerekir. Günlük 10 bin adım atmanın uykuya dalmayı kolaylaştırdığı ve uyku kalitesini arttırarak daha derin uyunmasını sağladığı gösterilmiş. Ancak yürüyüşlerin uyku öncesi yapılmaması gerekir.

6. Osteoporozdan korur

Günlük olarak atılan 10 bin adım kas ile eklemlerin güçlenmesini sağlıyor. Aynı şekilde kemik yapısını da güçlendirip kemiklerde kalınlaşmayı, dolayısıyla osteoporozun önlenmesini sağlar.

7. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yürüyüş ile hızlanan metabolizma ve kan akımıyla birlikte bağışıklıktan sorumlu hücreler bütün vücuda dağılarak iltihabi olayları baskılar. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun virüs ve bakterilerle daha kolay savaşmasını sağlar, dolaysıyla birçok hastalığa yakalanma riski azalır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir