Blog
Kalbimiz Nasıl Çalışır?

Kalbimiz Nasıl Çalışır?

Hayatın ve canlılığımızın kaynağı olan kalbimiz, vücudun gelişimi esnasında anne karnında harekete geçen ilk organdır. Fetüsün kalbi altıncı haftadan itibaren atmaya başlar, sekizinci haftada ise gelişimini tamamlar. Diğer organlar ise kalp ve damar sistemi etrafında şekillenmeye devam eder.

Kalp, göğsümüzün ortasında göğüs kafesinin hemen altında yer alır. Kalbin dış yüzeyinde perikard denilen çepeçevre bir zar kaplıdır. Bu zar ile kalp arasında, kalbin çalışırken rahat hareket edebilmesi için çok az miktarda kayganlaştırıcı sıvı bulunur.

Kalbimiz 4 odacıktan oluşur. Karıncıkların girişi ve çıkışındaki kapaklar tek yöne açılan kapılar gibi, kanın 4 odacık arasında akışını kontrol ederler.

Kalp, çok dayanıklı kas yapısında bir pompadır. Bebeklerin kalbi dakikada ortalama 140 (büyüdükçe azalır), erişkin bir insanın kalbi ise ortalama 80 kez kasılarak, içerisindeki kanı vücudumuza pompalayarak vücudumuza gerekli besin maddeleri ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sistemimiz içinde hareket ettirir. Vücuttan toplanan kanı oksijenlenmesi için akciğere yollar ve burada oksijenden zenginleşmiş kanı tekrar vücuda pompalar.

Dolaşım, vücuttan gelen kanın vena kavalardan sağ kulakçığa (atriyum) girmesiyle başlar ve trisküspid kapaktan sağ karıncığa (ventrikül) geçmesi ile devam eder. Buradan pulmoner kapaktan geçerek pulmoner arter ile akciğerlere gider. Kan akciğerde oksijenlendikten sonra pulmoner venler yoluyla sol kulakçığa döner. Burada mitral kapaktan sol karıncığa geçer. Sol ventrikülün güçlü kasları kasıldığında oksijenden zengin kan aort kapağından geçerek, aort adı verilen ana atar damar ve dalları ile kanın vücudumuza dağılması sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir